PowerBI for Office 365

Február 10-én megjelent a PowerBI for Office 365, ami az Office 365 képességeit egészíti ki jelentős adatelemzési és megjelenítési lehetőségekkel. A PowerBI fő weboldalán található 6 videóból gyors áttekintést kaphatunk arról, hogy mit is tartalmaz a csomag, de álljon itt is egy rövid áttekintés:

  1. Adatforrások felfedezése és kombinálása: egy közepes méretű szervezetben is fontos lehet az adatforrások központi katalogizálása és elérhetővé tétele. Sokszor a hatékony adatelemzés egyik legfontosabb akadálya az, hogy a munkatársak nem tudják, hogy milyen adatok állnak rendelkezésre, vagy nem tudják, hogy hogyan lehetne azokhoz hozzáférni. Az Excel-be beépülő PowerQuery segítségével könnyen kereshetünk a vállalati és a publikus adatforrások között, lekérdezhetjük a nekünk fontos adatokat, azokat kombinálhatjuk és formálhatjuk, majd az így kialakított testreszabott adatforrásokat akár meg is oszthatjuk másokkal. (videó és részletek)
  2. Modellezés és elemzés: az Excel PowerPivot eszközrendszerével akár több százmillió sornyi adatot is elemezhetünk villámsebesen, mert az adatok egy oszloptömörített memóriabeli adatbázisban tárolódnak. Lehetőség van a több adatforrásból érkező adatok közös adatmodellbe foglalására is – mindezt az Excel megszokott felületén. (videó és részletek)
  3. Vizualizáció, megjelenítés: az Excel PowerView segítségével dinamikus, összekapcsolt diagramokat készíthetünk, amelyek akár időben is megmutathatják az adatok alakulását. Az új PowerMap segítségével mindezt könnyedén térképekre tehetjük és interaktív repülőtúrákat is szervezhetünk az adatok közé/fölé. (videó és részletek) Nekünk fontos, hogy pl. a magyar megyéket is gyönyörűen tudja a szolgáltatás, így látványos helyi térképek is könnyen születhetnek.
  4. Megosztás, csoportmunka: az elkészült adatmodelleket és megjelenítéseket könnyedén publikálhatjuk a megfelelően előkészítetett SharePoint Online felületekre, hogy mások is azonnal használhassák az általunk készített elemzéseket. A publikált modellek továbbra is frissíthetők akár on-premises adatokból is és a SharePoint háttér segítségével az adatokhoz való hozzáférés jogosultságkezelése és munkafolyamatai is elegánsan egységesíthetők (videó és részletek).
  5. Természetes nyelvi lekérdezések: ugyan a magyar felhasználók számára kevésbé hasznos, mert csak angol nyelven érhető el, de szakmailag mindenképpen izgalmas fejlemény, hogy a PowerBI-ban természetes nyelven tehetünk fel kérdéseket az adatoknak, amelyekre a rendszer automatikusan listákkal, diagramokkal válaszol, amelyek úgy alakulnak, ahogy a kérdést pontosítjuk. (videó és részletek)
  6. Mobil hozzáférés: A PowerBI elemzések képesek HTML5-ben megjelenni és az új PowerBI Windows 8 app segítségével a fenti eszközökkel összeállított elemzéseket egy kényelmes, érintésvezérelt alkalmazásból érhetjük el a kedvenc Windows 8-as táblagépünkön. Ez az alkalmazás egyébként azt is segíti, hogy meglévő adatok nélkül is láthassuk, hogy mire képes a PowerBI. Elég csak letölteni a Windows Áruházból és már böngészhetünk is a mintaadatok és kimutatások között. (videó és részletek)

A PowerBI az Office 365 szolgáltatáscsalád részeként érhető el és megvásárolható önállóan, vagy add-on-ként egy meglévő E3, vagy E4 csomaghoz: http://www.microsoft.com/en-us/powerBI/pricing.aspx

  

Reklámok
Kategória: Office 365 | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s