Párhuzamos szerkesztés (SharePoint dokumentumtár sorozat #5)

Számos esetben van olyan helyzet, hogy egy fájlon többen dolgozunk párhuzamosan. Ilyen pl. egy pályázat megírása, vagy ilyen egy pénzügyi terv elkészítése. Klasszikusan hogyan történik ez? Az elején szétosztjuk a feladatokat: ki melyik fejezetés írja meg a pályázatnak, majd a határidő előtt néhány órával (nappal) elkezdjük konszolidálni a dokumentumot. Ez az idő már nem a hozzáadással telik, hanem azzal, hogy közös formára, közös számozásra és közös stílusra hozzuk a dokumentumot. Általában ez fizikailag úgy néz ki, hogy 4-5-en görnyedünk egy számítógép fölött, egyvalaki ír, másol, formáz, a többiek pedig dirigálnak neki. Szerintem mindannyian voltunk már ilyen helyzetben.

A SharePoint segítségével ezt sokkal hatékonyabban tudjuk végrehajtani, mert egyszerre többen is benne lehetünk egy dokumentumban. Word, Excel, PowerPoint és OneNote fájlok esetén ha a fájlt a SharePoint-ra feltöltjük, akkor többen is dolgozhatunk rajta közösen. Az egyes alkalmazások különböző verziói képesek erre:

Alkalmazás

Word

Excel

PowerPoint

OneNote

Vastag kliens

(nem SharePoint-on, hanem fájlmegosztáson ez is lehetséges)

WebApp
(a SharePoint-on elérhető böngészős változat)

A közös munkához nem kell más, mint megnyitni a fájlt a megfelelő kliensből. A képernyő alján láthatjuk, hogy ki dolgozik még rajtunk kívül az adott fájlban (ha van Lync infrastruktúra, akkor akár meg is szólíthatjuk az illetőt). A vastag kliensek esetén a mentések során szikronizálja a többiek változtatásait a mi kliensünkre is a rendszer, a WebApp-nél a változások követése valós időben történik. Az ütközések elkerülésére bekezdés szintű zárolás történik pl. a Word-ben, így biztonságosan dolgozhatunk együtt.

Reklámok
Kategória: Office 365, Office 365 KKV, SharePoint | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s