Parancsolj a billentyűknek – avagy billentyűparancsok #1

A számítógépes munkavégzés hatékonyságának sok rétege van. Ezek egyike a szimpla fizikai hatékonyság: amikor pl. egy hosszabb szöveget gépelsz, akkor nem mindegy, hogy milyen gyakran váltasz a billentyűzet és az egér között. Minden egyes váltás értékes másodperceket vehet el. Mire megtalálod az egeret, majd a mutató helyét, aztán azt, amit szeretnél elérni (főleg ha egy-két szalaggal odébb van), aztán visszateszed a kezed a billentyűzetre és így tovább.

Ennek a megkönnyítésére szolgálnak természetesen a billentyűparancsok. Mindenki ismeri a CTRL+C és CTRL+V párost, de vajon hány olyan kombináció van, amit nem ismerünk és jelentősen megkönnyítheti az életünket. Ebben a sorozatban olyan billentyűparancsokat fogunk megismertetni, amelyek bárkinek hasznára válhatnak a munka során.

Akkor lássuk is az elsőt, ami az Excel-hez kötődik. Az Excel tanfolyam (vagy informatika tárgy) első óráiban megtanuljuk, hogy a cellákra történő hivatkozások lehetnek relatívak, vagy abszolútak. Utóbbi esetben akkor sem változik meg az oszlopok, vagy sorok hivatkozása, ha a képletet átmásoljuk más cellákba. Pl. ha a C2 cellában rögzítjük az éppen aktuális deviza árfolyamot és azt szeretnénk, hogy a képletek mindig innen vegyék azt, akkor a $C$2 hivatkozással kell visszamutatnunk rá a képletekben. Persze az igények szeirnt lehet csak a sort, vagy csak az oszlopot is rögzíteni. Általában a felhasználók tudni szokták, hogy a rögzítésre a $ jel szolgál, de azt már kevesebben tudják, hogy nem kell feltétlenül nagy nehezen megtalálni a helyét és kézzel beírni. Az F4 billentyű használatával könnyen váltogathatunk egy cellahivatkozás különböző rögzítései között:

C2 –> $C$2 –> C$2 –> $C2 –> C2

Apróság, de sok kicsi sokra megy… 😉

Reklámok
Kategória: Office billentyűparancsok | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s